Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

BILA ALBĂ / BILA NEAGRĂ

Bila albă/Bila neagră

Patru organizaţii neguvernamentale - Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) - au inițiat un proiect comun, sprijinit de Fundația Soros Moldova, numit Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018”, prin care vor monitoriza integritatea candidaților la viitoarele alegeri. 

În cadrul Iniţiativei, un grup de jurnalişti de investigație va monitoriza, în baza unor indicatori de integritate, atât listele candidaţilor prezentate de partidele politice cu şanse de accedere în viitorul Parlament, cât și alți potențiali candidați ai partidelor politice sau candidați independenți în circumscripţia naţională şi în cirmuscripţiile uninominale. Profilurile și investigațiile realizate vor fi publicate în mai multe surse de informare media naţionale şi locale şi vor putea fi accesate pe portalurile www.Moldovacurata.md, www.Anticoruptie.md și www.Investigatii.md.

Proiectul a fost lansat in luna iulie 2018 si se va incheia dupa alegerile parlamentare, planificate pentru luna februarie 2019. Scopul urmărit este promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare, dar şi a principiului integrităţii persoanelor cu funcţii publice.

 

Bila albă/Bila neagră

Autoritatea Națională de Integritate refuză să ofere jurnaliștilor informații de interes public, dacă cererile de informații nu sunt adresate instituției în formă de petiție: pe suport de hârtie, cu număr de ieșire, cu antet, semnătură și ștampilă umedă. Acest lucru face ca jurnaliștii să nu poată obține în operativ, termeni scurți, informațiile necesare pentru scrierea articolelor despre funcționari corupți sau cu probleme de integritate. De asemenea, această metodă de lucru îngreunează munca jurnaliștilor de investigație, care sunt puși, astfel, în situația, să piardă mult mai mult timp pentru obținerea unei informații, și contravine Legii cu privire la accesul la informație, care prevede, la art. 12, că instituțiile sunt obligate să răspundă și la cererile formulate verbal, adică inclusiv prin telefon. Iar în cazul în care cererea este depusă în scris, nu este necesară ștampilă umedă sau semnătură digitală. „Cererea scrisă va conţine: a) detalii suficiente şi concludente pentru identificarea informaţiei solicitate (a unei părţi sau unor părţi ale acesteia); b) modalitatea acceptabilă de primire a informaţiei solicitate; c) date de identificare ale solicitantului” - se mai spune în articolul 12 al Legii privind accesul la informație. 

Faptul că ANI califică cererile de acces la informații drept petiții dă dreptul funcționarilor să rezolve o astfel de cerere într-un termen mai mare. La petiție funcționarii sunt obligați să răspundă în termen de 30 de zile lucrătoare, iar la o cerere de acces la informație - în 15 zile lucrătoare. 

Reprezentanții ANI au declarat pentru Moldova Curată, in august 2018, că cerința către jurnaliști de a formula cererile de acces la informație ca petiții a fost introdusă pe intern după reformarea fostei CNI, actualmente ANI, adică după venirea noi conduceri, in anul 2017. 

 

 

2018-08-23 | 12:18
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


 <1 2 3 >  Last ›

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.