Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă falsă. ”Aberații. Eu nu am prezentat nici o diplomă la angajare. E dosar fabricat”

Consilierul raional la Căușeni Nicolai Ermurache a fost ales, pe 25 noiembrie 2019, vicepreședinte al raionului, deși numele său figurează într-o cauză penală aflată pe rol la Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender. El este învinuit în baza art. 361 al. 2 lit. b) din Codul penal, fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și folosirea unei diplome de studii false. Nicolae Ermurache spune că dosarul e bazat pe ”aberații” și că ar fi ”în totalitate fabricat”.

Informația că Nicolai Ermurache este urmărit penal ne-a fost confirmată de Procuratura Generală. Instituția ne-a informat că, la 4 aprilie 2018, Inspectoratul de Poliție Bender a pornit o cauză penală, lui Nicolai Ermurache ”fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și folosirea documentelor oficiale false, care acordă drepturi sau eliberează de obligații, săvârșite de două sau mai multe persoane”. Urmărirea penală a fost condusă de Procuratura Bender, iar din 6 februarie 2019 dosarul este examinat în instanță.

Cel care a sesizat poliția este directorul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură ”Tighina”, Iurie Apostolachi. În sesizarea depusă la 4 aprilie 2018, el susține că în luna februarie 2016 Nicolai Ermurache s-a angajat în funcția de șef al Ocolului Silvic Căinari, care este subdiviziune a ÎS ÎS ”Tighina”, pe o perioadă determinată, pe durata concediului de boală al unui alt salariat. Atunci ar fi prezentat o diplomă care ar fi fost emisă în anul 2011 de către Colegiul de Ecologie din Chișinău. Nicolai Ermurache a lucrat în această funcție până în luna iunie 2016. La scurt timp, în octombrie 2016, a fost angajat din nou la întreprindere, în funcția de inspector gardă forestieră. ”Și de data aceasta, la angajare, cet. Ermurache Nicolai a prezentat diploma de studii medii de specialitate menționată mai sus”, se spune în sesizare.

În acea perioadă, întreprinderea era condusă de o altă persoană, iar cu puțin timp înainte ca Apostolachi să revină la serviciu, în luna octombrie 2017, Nicolai Ermurache a depus cerere de demisie și a plecat din funcție.

Câteva luni mai târziu, Iurie Apostolachi a expediat o scrisoare la Ministerul Educației, cerând să verifice dacă diploma prezentată de Nicolai Ermurache este autentică. La 29 ianuarie 2018, printr-o notă semnată de secretarul general de stat Igor Șarov, i s-a răspuns că o diplomă cu seria respectivă a fost eliberată pe numele altei persoane.

În consecință, la 4 aprilie 2018 Iurie Apostolachi a depus sesizarea cu probele dobândite la Inspectoratul de Poliție Bender, iar aici, în aceeași zi, a fost pornită urmărirea penală.

L-am întrebat pe Iurie Apostolachi cum de Secția resurse umane a întreprinderii nu a observat diploma ”problematică” încă în 2016, dar abia în 2018 s-a ajuns la verificări. ”La acel moment poate nu au atras atenția sau nu au avut interesul să verifice acest lucru. Persoana era angajată la insistența Organizației Teritoriale Căușeni a Partidului Liberal. Când am venit, am găsit o moștenire dezastruoasă pe domeniul gestionat de această persoană și atunci am dat indicație Secției resurse umane să facă o scrisoare oficială, ca să aruncăm discuțiile astea inutile dacă diploma e autentică sau nu, să se adeverească sau nu, ne-am adresat la Ministerul Educației și la Colegiul Ecologic din Chișinău. Ei au răspuns negativ – că această diplomă nu a fost eliberată acestei persoane. Eu sunt obligat, după identificarea depunerii unor acte false, să mă adresez la organele de resort, ceea ce am făcut de fapt, iar cum decurge dosarul penal, vă spun sincer, idee nu am și chiar nu mă interesează. Am făcut ceea ce socoteam de cuviință că trebuie să fac ca administrator al întreprinderii”, ne-a răspuns Iurie Apostolachi.

”Nu am depus absolut nici o diplomă la Secția resurse umane. Sunt aberații”

La rândul său, Nicolai Ermurache respinge categoric orice învinuire și spune că în proces  pledează nevinovat. El afirmă că nu a depus, la angajare, nici o diplomă de studii la întreprindere:

”Este un dosar fabricat. Eu pledez nevinovat și lucrul ăsta este în dosar, se vede clar acolo ce măsuri s-au întreprins contra mea, cum mi-au fost încălcate drepturile. Eu m-am expus în instanță, urmează să fie pronunțată sentința. M-am eliberat pe 10 octombrie 2017, ca să mă trezesc, când eram în Germania, eram daja angajat acolo, că sunt cercetat penal în legătură cu o oarecare diplomă falsă. Sunt niște aberații, eu de fapt în secția cadre nu am prezentat absolut nimic în afară de buletinul de identitate, nici măcar buletinul medical nu l-am prezentat. Sunt niște lucruri aberante. Au vrut să îmi facă rău, mă rog, nu au putut pentru că am fost corect în lucru, nu am încălcat legea. Scopul a fost să mă frustreze și intimideze. Lucrul ăsta cred că s-a făcut în complicitate cu doamna din secția de cadre. Martorul care merge în dosarul ăsta penal, care este doamna de la cadre, a fost depistată în cadrul urmăririi penale cu mărturii false. Eu nu știu de ce dumneaei nu are dosar penal pentru mărturii false. Și lucrul ăsta se vede în cadrul judecății. La interogări ea spune una, la judecată vine deja pregătită și spune cu totul altceva. Chiar însuși acuzatorul a rămas mirat de asta. Sunt niște aberații.

-În acest caz, nu ați depus plângere pentru calomniere?

- Eu eram în Germania când aud că la domiciliul părinților mei a avut loc o percheziție și a fost găsită o oarecare copie xerox a unei oarecare cărți de muncă și a unei oarecare diplome. Când am revenit acasă m-am prezentat la organul de anchetă, ca să mă trezesc că acolo este vorba despre o xerocopie, ceea ce nu reprezintă un temei juridic pentru a iniția un dosar penal. Dosarul de urmărire penală a fost pornit în baza art. 361 al. 2 lit. c) al Codului penal, adică se vede cu ochiul liber că s-a ales cel mai grav punct ca să mă pedepsească. Între timp, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această normă. Dar eu în continuare am fost citat de anchetă pe norma aceea. Mi-au dat calitate de bănuit pe o lege care deja nu exista. În legătură cu asta, noi am trimis mai multe demersuri la procuratură. Toate erau respinse ca neîntemeiate. Apoi au recalificat, în baza aceluiași articol, doar că litera b). Și instanța admite un asemenea dosar. Aștept să vedem ce va pronunța instanța. Eu desigur că am să merg până în pânzele albe cu acest dosar fabricat, cu care nu am nici o treabă”.

Rodica Mîrzac, responsabilă de resurse umane la ÎS ÎS ”Tighina”: ”Cum nu a depus nimic dacă este în dosarul dlui copia depusă de pe original? La noi nu se păstrează originalele, doar copiile. Angajatul vine cu originalul la întreprindere și de pe original se face copie. Nu numai dumnealui, toate persoanele care se angajează la întreprindere prezintă aceste acte, inclusiv dumnealui”. Referitor la faptul că ar fi depus mărturii contradictorii, Rodica Mîrzac răspunde: ”Asta dlui trebuie să se clarifice. Nu eu am depus diploma falsă ca să fiu eu permanent deranjată, de toate instanțele, să fiu audiată. Eu am spus cum a fost, dar sunt și eu om viu și nu pot să țin minte de fiecare dată ce an a fost sau cum a fost. Dacă dumnealui spune că e corect nu are decât să dovedească. Dar de la Minister s-a dat scrisoare, că este falsă și este pe alt nume ”. Întrebată cum de nu a observat ”problema” în 2016, la prima angajare, funcționara a răspuns: ”Eu nu pot să vă dau așa răspunsuri, eu sunt un salariat care am un director, unde primesc, ca și Dvs, indicații, Dvs faceți acolo un raport, eu, la rândul meu, am funcțiile mele…”.

Iurie Apostolachi afirmă și el că la întreprindere există copii de pe actele care ar fi fost depuse de Nicolai Ermurache. ”De fapt eu cu această persoană nu am lucrat nici o zi și nu înțeleg pentru ce aș avea să mă răzbun. Nu îl cunosc la față. Cert este una: dumnealui cu mâna personală a prezentat la întreprindere diplomă falsă scrisă pe numele lui și noi avem toate documentele în copie în dosarul lui personal. Deci asta este cert. Celelalte sunt cuvinte și absolut neprobate”, spune Iurie Apostolache.

Următoarea ședință în acest dosar urmează să aibă loc pe 18 decembrie 2019, fiind așteptată pronunțarea sentinței. Nicolai Ermurache insistă că dosarul ar fi unul inventat și că va dovedi asta în instanță: ”După tot ce s-a întâmplat în decursul urmăririi penale și în genere în ședințele de judecate ar fi aberant ca instanța să se pronunțe altfel decât cum de fapt este adevărul. Chiar vreau să văd dacă presa va reacționa atunci când am să fiu achitat, pentru că Dvs. știți bine că dosarele penale în Republica Moldova sunt de fapt o bâtă bună pentru a pune la respect oamenii care nu îndeplinesc indicații ilegale și aberante sau pur și simplu sunt o bâtă pentru oamenii incomozi”.

Viorica Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-12-12 10:06
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Vicepreședintele de raion acuzat că și-ar fi falsificat diploma a fost achitat. ”Nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”

Vicepreședintele de raion acuzat că și-ar fi falsificat diploma a fost achitat. ”Nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”
Nicolai Ermurache, vicepreședintele raionului Căușeni, inculpat pentru că ar fi falsificat diploma de studii cu care s-a angajat la muncă la Întreprinderea ”Moldsilva”, a fost achitat. Acum două zile, la 18 decembrie 2019, Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender, a emis o sentință de achitare în care a notat că ”nu s-a…//...
(0) comentarii
2019-12-20 23:15
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.