Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Președintele raionului Florești este cercetat penal: ”Nu am știut că trebuie să indic totul în declarația de avere”

La scurt timp după ce a fost ales președinte al raionului Florești pentru al doilea mandat, Ștefan Paniș s-a ales cu un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis în baza actului de constatare al Comisiei Naționale de Integritate (CNI), emis la 6 august 2015. Potrivit Comisiei, Ștefan Paniș nu a indicat în declarația de avere pentru anul 2013 sute de terenuri și mijloace de transport. De asemenea, s-a constatat că în anul 2013 cheltuielile sale au depășit cu peste 1 milion de lei veniturile înregistrate în acel an. Ștefan Paniș a declarat pentru Moldova Curată că nu a ascuns nimic și că pur și simplu nu a știut cum trebuia completată declarația.
 
”Am muncit toată viața în agricultură, dar cineva caută corupți”
 
Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Adrian Popenco, a declarat pentru Moldova Curată că Ștefan Paniș este în prezent urmărit penal pentru fals în declarații, iar dosarul se află în gestiunea Serviciului Nord al Procuraturii Anticorupție. Oamenii legii l-au audiat deja pe Ștefan Paniș în acest dosar. ”Au venit aici, la Consiliul Raional, i-au chemat pe fiecare la audieri, inclusiv pe contabilă, de parcă aș fi cel mai mare corupt, mai mare rușinea. Eu am muncit toată viața în agricultură. Și acum prelucrez 4,5 mii de hectare de teren și nu știu încotro s-o iau de grija creditelor, dar cineva caută corupți. Eu am venit la Consiliul Raional nu ca să fac bani. Din salariul de 6 mii de lei pe lună nu faci bani. Așa le-am spus și colegilor. Uitați de îmbogățire, aici e banul public”, ne-a spus Ștefan Paniș referitor la urmărirea penală pe numele său.
 
Are terenuri cât câteva sate: ”Nu am știut că trebuie să le declar”
 
Membrii CNI au dovedit că Ștefan Paniș nu a indicat în declarația de avere 307 terenuri agricole cu suprafața totală de 230 de hectare, dobândite începând cu anul 2007 și până în prezent și că nu a declarat și 4 întreprinderi în care deține cote-părți. Două dintre aceste întreprinderi au fost lichidate, una a fost vândută, a explicat Ștefan Paniș pentru CNI, iar despre a patra a spus că nu a știut să trebuie indicată. ”Eu am compania mea agricolă, ”Panclip” SRL, care prelucrează 4,5 mii de hectare de teren. Am 255 de angajați. Cu carte de muncă, cu plata taxelor, totul e legal. Desigur că acum nu sunt administratorul ei, pentru că nu îmi permite legea, dar oricum dirijez cu directorul ce trebuie să facă. Terenurile pe care le-am cumpărat sunt în Florești și în Căușeni, raionul meu de baștină. Oamenii le vindeau și eu le-am cumpărat. Nu am voie? Nu i-am forțat să mi le vândă. Nu le-am cumpărat pe banii de la Consiliul Raional. Am muncit toată viața, oare nu era logic să fi adunat ceva? Recunosc că nu am știut că trebuiau indicate toate, dar mi s-a părut firesc faptul că la vârsta mea, 58 de ani, să am o casă. Și nu m-am gândit că trebuie indicată în declarație”, ne-a spus Ștefan Paniș. 
 
Datele obținute de la Camera Înregistrării de Stat arată că firma ”Panclip” SRL are 4 fondatori, dintre care Ștefan Paniș deține o cotă de 75%. Capitalul social al firmei este de 100 de mii de lei, iar în anul 2012 ”Panclip” SRL a înregistrat venituri de aproape 35 de milioane de lei. 
 
Trei vehicole nedeclarate: unul e de la partid, iar două au fost furate
 
Din declarația de avere a lui Ștefan Paniș lipsesc și trei mjloace de transport despre care CNI a aflat ca i-ar aparține: o motocicletă, un Mercedes 200 și un autoturim Kia Sorento, produs în anul 2012. Primele două ar fi fost furate cu mai mult de 10 ani în urmă. ”În loc să fie întrebată poliția cum de nu a găsit în atâția ani motocicleta și mașina furate, sunt tras eu la răspundere pentru că nu le-am declarat. Am și uitat de ele. Cât despre Kia, niciodată nu a fost a mea. Am folosit-o prin mandat. Ne-a repartizat partidul mașini în toate raioanele, căci eu sunt președintele Organizației Teritoriale Florești a Partidului Democrat. În anul 2013 nu am folosit-o, de asta nici nu am indicat-o. A folosit-o fiul meu și a și inclus-o în declarația sa de avere”, a mai explicat Ștefan Paniș pentru Moldova Curată. În explicația depusă la CNI, Paniș a indicat că în prezent familia sa nu deține niciun mijloc de transport.  
 
Surprize și la capitolul conturi bancare
 
Când au verificat conturile, inspectorii CNI au avut ce investiga şi aici. Pe numele lui Ştefan Paniş în bănci la momentul controlului erau deschise 9 conturi curente şi de credit. Inspectorii au stabilit şi faptul că ar exista o diferenţă vădită între cheltuielile făcute în 2013 şi veniturile obţinute. ”Proprietatea dobândită de cet. Ștefan Paniș în anul 2013 constituie suma totală de 1.386.905,66 lei (424.561,00 lei – terenuri agricole procurate și 962.344,66 lei – depuneri la instituțiile financiare) ceea ce depășește de 194,52 ori sau cu 1.306.320,66 lei suma venitului realizat pe parcursul anului 2013, și, prin urmare constituie o diferență vădită între veniturile realizate și proprietatea dobândită”, se spune în actul CNI. Pentru Moldova Curată Ștefan Paniș a explicat că avea economii din anii precedenți. 
 
Trecut politic zbuciumat
 
Ștefan Paniș este de profesie zootehnician. Până în 2012, când a fost ales președinte al raionului, a condus întreprinderea agricolă al cărei fondator este. Alegerea sa a fost marcată de scandal. După alegerile locale din 2011, raionul era condus de comunistul Mihail Rusu. În martie 2012 însă o parte din consilieri au abrogat decizia de alegere a comunistului și l-au votat pe Ștefan Paniș președinte. Ulterior, cumuniștii au contestat decizia în judecată, invocând încălcări ale procedurii, astfel că Rusu a fost restabilit în funcție și raionul Florești a avut o perioadă doi președinți. În februarie 2013 Curtea de Apel Bălți a stabilit că Paniș a fost ales legal, așa că acesta a revenit la șefia raionului, iar în iulie 2015 a fost ales pentru al doilea mandat. 
 
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2015-10-17 12:31
Distribuie:

la pușcărie

21.03.2017
22:56
la pușcărie

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Vicepreședintele de raion acuzat că și-ar fi falsificat diploma a fost achitat. ”Nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”

Vicepreședintele de raion acuzat că și-ar fi falsificat diploma a fost achitat. ”Nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”
Nicolai Ermurache, vicepreședintele raionului Căușeni, inculpat pentru că ar fi falsificat diploma de studii cu care s-a angajat la muncă la Întreprinderea ”Moldsilva”, a fost achitat. Acum două zile, la 18 decembrie 2019, Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender, a emis o sentință de achitare în care a notat că ”nu s-a…//...
(0) comentarii
2019-12-20 23:15
Distribuie:

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru funcția de primar al orașului Ocnița

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru funcția de primar al orașului Ocnița
Vicepreședintele raionului Ocnița, Andrei Țopa, este candidatul Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar al acestei localităţi. Țopa este absolvent al Institutului Agricol, în 1979, și al Academiei de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, în 1998. A deținut mai multe funcții, inclusiv inginer ameliorator, vicepreședinte de colhoz, instructor…//...
(0) comentarii
2019-10-19 23:25
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.