Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a IV-a)

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei Moldsilva, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.

Licitația a fost organizată în luna aprilie 2011, iar câștigătoare a fost desemnată Carina Medvedeva, soţia lui Ion Platon. Preţul iniţial al terenului, care se află în raionul Criuleni, a fost de 403 lei, iar membrii Comisiei au decis sa-l dea în arendă la un preţ de 445 de lei anual. Potrivit procesului-verbal, din Comisie au făcut parte angajaţi de la „Moldsilva”, printre care şi Ion Platon, soţul arendaşei. Funcţionarul însă neagă: „Nu ştiu de unde aveţi un astfel de act, probabil e unul fals, eu niciodată nu am fost membru al comisiei de arendă”, afirmă supărat Ion Platon.

În declaraţia de avere pentru anul 2013 a lui Ion Platon, este indicat acest teren forestier, însă nu este specificată perioada de arendare a acestuia.

Totuşi, în Ordinul emis în luna ianuarie 2011 de către conducerea Moldsilva”  se arată că Ion Platon era numit vicepreşedinte al Comisiei de licitaţie în cadrul instituţiei.

Tudor Botnaru, vicedirector general al Agenţiei „Moldsilva” şi preşedinte al Comisiei de licitaţie, spune însă că nu a ştiut că la un astfel de concurs a participat şi soţia lui Ion Platon. „Colegul meu a făcut parte din câteva astfel de grupuri de lucru, însă nu îmi amintesc cu exactitate care din ele. Nu am ştiut că şi soţia sa a participat la un astfel de concurs. Mai ales că din ceea ce îmi spuneţi, înțeleg că ea are un alt nume de familie”, explică Tudor Botnaru.

Faptă fără sancţiune

Chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat acest eventual conflict de interese, autosesizâdu-se în baza articolului „Secretul de la „Moldsilva”, totuşi CNI nu a iniţiat un control pe numele funcţionarului, motivând că Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate nu are caracter retroactiv. „Comisia a examinat această situaţie şi a decis să nu înceapă un control, deoarece contractul de arendă a fost semnat în anul 2011, iar noi nu avem pârghii juridice să verificăm acte încheiate până în anul 2012”, explică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale de la CNI.

Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţine că, deşi CNI nu a iniţiat nici o procedură de control pe numele funcţionarului, integritatea acestuia este compromisă. „Dacă a ştiut că soţia sa intenţionează să participe la un astfel de concurs, funcţionarul era obligat să nu facă parte din acel grup de lucru. Dacă nu a spus la nimeni despre participarea soţiei la licitaţie, a comis o ilegalitate”, afirmă experta.

Potrivit Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere, fiecare membru al Comisiei, până la momentul iniţieirii procedurii de determinare a învingătorului, trebuie să depună o declaraţie pe propria responsabilitate că nu este soţ, rudă sau afin până la gradul al treilea cu unul dintre participanţi. În cazul în care unul dintre membrii Comisiei constată că se află în una sau în mai multe situaţii de acest gen, el solicită imediat înlocuirea sa în componenţa Comisiei cu o altă persoană.

Ion Platon candidează la funcţia de deputat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2014-10-29 12:55
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.