Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primarul satului Băxani și-a angajat soția și fiica la primărie

Ghenadie Pereteatcu, primarul localității Băxani din raionul Soroca, și-a angajat soția, pe Tatiana Pereteatcu, în calitate de bibliotecară la primărie. După o perioadă, soția s-a concediat, dar funcția a rămas în familie. În locul mamei a fost angajată fiica, fără a se anunța concurs public pentru această poziție. Alesul local motivează angajările în familie prin lipsa persoanelor calificate în sat.

Ghenadie Pereteatcu, care este și preot, a obținut, la 20 octombrie 2019, un al doilea mandat de primar al satului Băxani, candidând pe lista Partidului Socialiștilor (PSRM). În perioada primului mandat, primarul nu a declarat la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) despre faptul că și-a angajat soția și fiica în funcția de bibliotecară, deși legea îl obligă să facă acest lucru.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018 a lui Ghenadie Pereteatcu se spune că anul trecut, soția sa a fost salarizată, o perioadă, de primărie pentru cumularea funcțiilor de bibliotecară și arhivară. Când aceasta a plecat din funcție, în locul ei a fost angajată fiica soților Pereteatcu. La scurt timp însă, fiica a plecat în concediu de îngrijire a copilului, dar rămânând angajata primăriei.

Primarul din Băxani: ”Satul este mic, nu am pe cine angaja”

Primarul Ghenadie Pereteatcu confirmă că a făcut aceste angajări și spune că nu vede un conflict de interese, deoarece ar fi fost impus de situație. El susține că în localitatea pe care o conduce nu sunt persoane calificate, care ar putea ocupa această funcție. ”Acum soția nu mai lucrează. Doamna are studii pedagogice și în perioada când nu era nimeni în funcția de bibliotecară, a fost angajată pentru perioada de trei luni”, a explicat primarul.

Referitor la angajarea fiicei în calitate de bibliotecară, el a precizat că într-un sat mic e foarte greu să găsești persoane calificate în acest domeniu. ”Fata acum este în concediu de maternitate. Să știți că după ce a plecat ea, funcția de bibliotecară a rămas vacantă mult timp. E greu să găsești oameni”, a argumentat primarul, chiar dacă legea privind declararea averii și a intereselor personale îi interzice să semneze acte administrative în favoarea persoanelor apropiate. Astfel, potrivit acestei legi, subiectul declarării poate soluționa conflictul de interese real în care se află prin: abținerea de la rezolvarea cererii/demersului, de la emiterea/adoptarea actului administrativ, de la încheierea actului juridic, de la participarea la luarea unei decizii sau luarea deciziei/votare, informând toate părţile vizate de decizia respectivă în privința măsurilor luate. De asemenea, într-o astfel de situație, demnitarul trebuia să informeze ANI despre eventualul conflict de interese. Legea mai prevede că actele administrative sau actele juridice încheiate personal sau prin intermediul unei persoane terțe într-o situaţie de conflict de interese real sunt lovite de nulitate absolută, cu excepţia cazului în care anularea acestora ar aduce daune interesului public.

Portalul MoldovaCurată.md va sesiza ANI pentru a examina acest caz, dacă primarul din Băxani a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-12-26 16:27
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.