Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Candidat: Nicolae Danidiș, independent

Integritatea in activitatea politică

Nicolae Dandiș este actualul primar al municipiului Cahul. Candidează pentru al doilea mandat. Și in anul 2015, când a devenit primar pentru prima oară, a candidat independent. Până atunci a exercitat funcția de director al Centrului Pro-Europa din Cahul, deschis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar era și profesor la Universitatea din Cahul. În anii 2007-2011 a fost consilier independent în Consiliul orășenesc Cahul. A candidat la funcția de primar al orașului și in anul 2011. Atunci s-a situat pe locul trei în preferințele alegătorilor din 11 candidați.  

Nicolae Dandiș a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat ”B.P. Hașdeu” din Cahul, apoi a făcut masteratul în Managementul Programelor și Proiectelor Europene la Galați.

Integritatea in declararea averii și intereselor personale

In declarația pentru anul 2018, depusă din funcția de primar, candidatul arată că a obținut un salariu de la Primărie de 203 052 de lei (aproape 17 mii de lei lunar), la care se adaugă alte câteva mii de lei obținute din activitatea didactică la universitățile ”Dunărea de Jos” din Galați și ” B. P. Hașdeu” din Cahul. Soția sa a avut un salariu de două ori mai mic – de 120 303 de lei.

Familia lui Nicolae Dandiș deține, inscrise pe numele soției, 5 terenuri, două intravilan, a câte 0,25 ha, și unul agricol, cu suprafața de un hectar. Terenurile sunt dobândite in perioada 2007 – 2010.

De asemenea, soția primarului este titulara a două apartamente. Unul – obținut in anul 2002 prin donație, iar al doilea – in 2010, fără să se specifice modalitatea de dobândire. Ambele au o suprafață de peste 50 de metri pătrați.

Dintre vehicole, familia declară un Nissan Primera, produs in anul 2005 și cumpărat in anul 2009. Și acesta este trecut in acte ca proprietate a soției.

Integritatea in gestionarea funcției publice și cazier judiciar

Pe durata mandatului lui Nicolae Dandiș Curtea de Conturi nu a efectuat controale privind gestionarea finanțelor publice in oraș. In baza de date a instanțelor de judecată nu figurează nici o hotârâre privind eventuale condamnări penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile locale generale 2019, implementat de Asociația Presei Independente cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-10-13 15:46
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.